MVO-AWARD voor Grutsk & Grien en EerlijkWinkelen-route in Súdwest-Fryslân

Bewoners en bezoekers van gemeente Súdwest-Fryslân kunnen voortaan eenvoudig hun weg vinden naar verkooppunten van eerlijke producten: de EerlijkWinkelen-route van Súdwest-Fryslân is een feit! Grutsk & Grien lanceerde samen met de werkgroep Fairtrade Gemeente Súdwest-Fryslân de winkelroute tijdens een feestelijk bijeenkomst waarbij een aantal eerlijke winkelpunten zichzelf presenteerde. Sommige ondernemers hadden zojuist een Fairtrade certificaatt uitgereikt gekregen van Wethouder Mark de Man.

De bijeenkomst vond plaats in de Fairtradeweek bij Lewinski in Sneekk, niet alleen meester in koken maar ook in het geven van een tweede kans aan afgedankte spullen. Lewinski gebruikt graag de producten van Zelfoogsttuin Ús Hôf in Sibrandebuorren. Naast overheerlijke groenten en fruit gaat die ook verfplanten telen voor weverij j-e-r-n in Heeg die de Nederlandse schapenwol een hoogwaardiger bestemming geeft dan een roemloze afvoer naar China. Bij Natuurvol in Workum zijn naast (h)eerlijke pindakaas, de boomstampotloden uit Thailand heel populair terwijl in de Wereldwinkel Sneek-Snits de chocola van Tony’s Chocolonely en koffie het beste lopen. Bij de Bascule in Sneek kun je duurzame bestellingen plaatsen die de medewerkers van de dagbesteding graag voor u maken. Van goede kwaliteit, getuige de gordijnen van Lewinski.

Wethouder de Man was blij met zoveel eerlijke winkeldiversiteit in de gemeente terwijl dit nog lang niet alles is. Hij installeerde ter plekke de EerlijkWinkelen-app op zijn mobiele telefoon.

Tot slot reikte hij aan de initiatiefnemers van Grutsk & Grien namens de Gemeente Súdwest-Fryslân de allereerste MVO-award in de gemeente uit. “Omdat Grutsk & Grien het initiatief neemt om op een vernieuwende manier een duurzame bijdrage te leveren aan onze gemeente”, zo vertelde de wethouder.

Onder de aanwezigen waren veel deelnemers en bezoekers aan het Rasterhoff Festival dat Grutsk & Grien in september 2018 organiseerde. Op verzoek van velen zetten de initiatiefnemers van Expeditie Grutsk & Grien in op een TWEEDE Rasterhoff Festival op 6 september 2020. In de tussentijd hopen ze dat de Eerlijk Winkelen Súdwest-Fryslân route van EerlijkWinkelen verder groeit en door velen gebruikt zal worden. Ook in buurgemeente De Fryske Marren zijn inmiddels de eerste stappen naar een dergelijke route gezet.

Expeditie Grutsk & Grien is een initiatief van Aparthe kommunikatie (een communicatie-en organisatiebureau uit Sneek) en Netwerk Duurzame Dorpen (formeel vallend onder Stichting Doarpswurk). Voor meer informatie zie www.grutskengrien.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *